earn money from home

Search This Blog

power point

Earn money with us

AD (728x90)

Chitika

Sunday, October 5, 2014

Healthy Food - Trường hợp nào không nên ăn KHỔ QUA (Mướp đắng)?

Mặc dù mướp đắng là thực phẩm giải nhiệt mùa hè, nhưng không phải ai cũng ăn được.


Mướp đắng còn có tên là khổ qua, là họ nhà dưa hay mướp. Quả mướp đắng có u sần sùi, ăn có vị đắng. Mướp đắng chứa phong phú nhiều loại vitamin và khoáng chất như vitamin C.
Theo Đông y, mướp đắng có vị đắng, tính hàn, công dụng thanh nhiệt, sáng mắt, giải độc. Thích hợp với các chứng nhiệt sinh ra nóng, khát, làm sáng mắt, mát tim, nhuận tràng, hơn nữa còn có tác dụng giảm đường trong máu, chống sưng phù, điều trị độc tố, thúc đẩy khả năng miễn dịch, hạt bổ thận tráng dương. Trị chứng rôm sảy dùng mướp đắng thái miếng xoa lên da.
Nấu nước uống có thể tán nhiệt giải thử. Mướp đắng thái ra phơi khô là vị thuốc trị liệu phát sốt có hiệu quả. Theo y học hiện đại, mướp đắng có tác dụng diệt vi khuẩn và virus, chống lại các tế bào ung thư; hỗ trợ đắc lực cho bệnh nhân ung thư đang chữa bằng tia xạ. Mặc dù mướp đắng rất tốt cho sức khỏe, nhưng không phải ai cũng có thể sử dụng mướp đắng thường xuyên.
Những người sau đây cần lưu ý khi ăn mướp đắng
1. Phụ nữ mang thai và đang cho con bú:
Mướp đắng có thể gây co thắt tử cung, xuất huyết và làm hư thai. Ngoài ra mướp đắng còn gây kích thích tử cung và có thể dẫn đến sinh non. Phụ nữ đang cho con bú cũng không nên ăn mướp đắng vì một số thành phần không tốt có thể được truyền qua sữa mẹ.
Độc tính ở người lớn thấp, nhưng có vấn đề với trẻ em. Mặc dầu chưa nghe quả mướp đắng nguy hiểm cho bào thai tại Việt Nam, nhưng những nghiên cứu trên cho thấy, hạt mướp đắng có thể làm hư thai và quả mướp đắng có khả năng gây đột biến gen. Do đó không nên dùng mướp đắng cho phụ nữ có thai.
2. Người mắc bệnh tiêu hóa:
Việc ăn mướp đắng hàng ngày rất tốt cho sức khỏe nhưng nếu ăn quá nhiều có thể dẫn đến tiêu chảy và các vấn đề dạ dày. Khi dùng mướp đắng (ở mọi dạng chế biến), không được dùng huyền sâm hoặc các chế phẩm có huyền sâm. Mướp đắng tính mát, không nên dùng cho người tỳ vị hư hàn (rối loạn chức năng tiêu hóa do lạnh).
3. Người bị bệnh huyết áp thấp:
Người bị bệnh huyết áp thấp cũng nên kiêng ăn mướp đắng. Mướp đắng là thực phẩm có tác dụng giảm huyết áp chính vì thế bạn không nên ăn quá nhiều sẽ dẫn đến huyết áp thấp gây đau đầu, chóng mặt đặc biệt đối với những bệnh nhân có huyết áp thấp thì nên hạn chế sử dụng sẽ tốt hơn.
Theo Gia Đình Việt Nam
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Although bitter melon is cooling summer foods, but not everyone can eat. 
Bitter melon, also known as bitter melon, cucumber or melon is their home. U bitter melon fruit with rough, bitter-tasting food. Bitter melon contains a rich variety of vitamins and minerals such as vitamin C. 

According to Oriental medicine, bitter melon bitter, welding, uses heat, eyesight detoxification. Suitable for documents generated heat hot, thirsty, brighten eyes, cool looking, laxative, there is more work to reduce blood sugar, anti-swelling, treatment toxicity, promoting immunity, particle kidney virility. Chrome treatment for miscarriage use bitter melon sliced ​​rubbed on the skin. 

Cooking water can agree to try heat. Bitter melon is move the dried herbs fever therapy is effective. According to modern medicine, bitter melon that kill bacteria and viruses, against cancer cells; strong support for cancer patients are treated with radiation. Although bitter melon is very good for health, but not everyone can use bitter gourd regularly. 



The following people need to keep in mind when eating bitter melon 

1 / Pregnant women and nursing mothers: 



Bitter melon can cause uterine contractions, fetal hemorrhage and damage. Additionally, bitter melon also irritate the uterus and can lead to premature birth. Women who are breastfeeding should not eat bitter melon because a good number of components can not be transmitted through breast milk. 

Low toxicity in adults, but there are problems with children. Although not listen to bitter melon fruit dangerous to the fetus in Vietnam, but studies show that bitter melon seeds can damage fetal and bitter melon fruit has the ability to cause genetic mutations. Because it should not take bitter melon for pregnant women. 

2/  People with gastrointestinal disease: 

The daily eating bitter melon is very good for health but eating too much can lead to diarrhea and other stomach problems. When bitter melon (in all forms processing), may not be used or speedwell speedwell preparations. Bitter melon cool features, not recommended for welding damage the spleen (digestive dysfunction due to cold). 

3 / People with low blood pressure: 

People with low blood pressure should also abstain from eating bitter melon. Bitter melon is effective foods to lower blood pressure therefore you should not eat too much will lead to low blood pressure cause headaches, dizziness, particularly for patients with low blood pressure should be limited to use better. 


According to Vietnam Family

0 comments:

Post a Comment